Home / Featured / Încep emoţiile, la Gondomar! Cum se califică Dodean la Jocurile Olimpice

Încep emoţiile, la Gondomar! Cum se califică Dodean la Jocurile Olimpice

Emoţiile delegaţiei de tenis de masă a României încep încă de luni, 20 ianuarie, când va avea loc tragerea la sorţi a grupelor din cadrul turneului preolimpic de la Gondomar (22-26 ianuarie, Portugalia). Campioană europeană “en-titre”, reprezentativa feminină a ţării noastre, cu arădeanca Daniela Dodean-Monteiro jucătoare de bază în lot, se numără printre favoritele la calificarea pentru Tokyo 2020! “Tricolorele” pregătite de Viorel Filimon sunt cap de serie numărul 5, după redutabilele naţionale ale Hong Kong, China Taipei, Singapore şi Coreea de Sud. România evită, astfel, în drumul spre Tokyo, echipele asiatice de top, plus trei dintre adversarele periculoase europene (Austria, Ungaria, Polonia, favorite 6, 7 şi 8), însă va da cu siguranţă peste o reprezentativă valoroasă, din zona 9-16 a clasamentului mondial la zi, ianuarie 2020. Cel mai de evitat adversar este cu siguranţă Coreea de Nord (locul 10 în lista favoritelor), o “nucă” foarte tare pentru românce, dar nici Olanda, cu veterana Li Jiao revenită în circuit după naştere, plus redutabila apărătoare Li Jie, sau Portugalia, ţară gazdă – cu trei chinezoaice în componenţă (Yu Fu, Shao Jieni şi Luo Xue) – nu sunt de neglijat. Ucraina, Rusia, Spania, Thailanda şi Suedia sunt celelalte formaţii pe care Samara et.company le-ar putea întâlni şi care sunt ceva mai accesibile, în lupta pentru “biletul” de Tokyo.

România, cap de serie 5: să evităm nord-coreencele!

România va da, în primele două meciuri, peste alte două naţionale, dar din zona locurilor 17-30, care în mod normal nu pot emite pretenţii la calificare. Bernadette Szocs (locul 19 mondial), Eliza Samara (locul 31 mondial), Daniela Dodean-Monteiro (locul 133 în lume) şi Irina Ciobanu (locul 113), sunt cele patru jucătoare pe care va conta România în acest turneu preolimpic. Practic, vor fi şase grupe a câte patru echipe şi două a câte trei (n.n. sunt 30 de participante) iar câştigătoarele grupelor acced în sferturi şi implicit se califică la Jocurile Olimpice din acest an, urmând ca al 9-lea “bilet” să fie disputat într-un nou turneu, la care vor participa toate învinsele din optimi, o “finală” a primei faze (n.n. în grupe se joacă sub formă de “tablou”, cu turul 1, 16-mi şi optimi). Până acum sunt calificate la Tokyo, în proba pe echipe feminin, şapte naţionale: China (locul 1 în lume, campioană mondială şi olimpică “en-titre”), Japonia (ţară gazdă), Germania (campioană a Jocurilor Europene), dar şi campioanele altor continente: Egipt, SUA, Brazilia şi Australia. Le va urma alte nouă reprezentative din lume, ce vor fi stabilite săptămâna viitoare, la Gondomar.

Dodean, spre a patra calificare la JO!

Dacă se va califica cu echipa, Szocs şi Samara – cele mai bine clasate jucătoare românce în ierarhia mondială – vor obţine şi “biletele” pentru concursul individual de la Tokyo. Pentru jucătoarea noastră, de la CSM Arad, Daniela Dodean (32 ani), ar putea fi a patra calificare la rând la o ediţie a Jocurilor Olimpice, după Beijing 2008, Londra 2012 și Rio de Janeiro 2016! România emite pretenţii la calificarea pentru Tokyo 2020 şi în concursul masculin pe echipe, unde “tricolorii” (Ovidiu Ionescu, Cristian Pletea, Rareş Şipoş şi Hunor Szocs) ocupă poziţia a 13-a pe această listă a turneului preolimpic, din 34 de echipe participante. Deşi şansele sunt ceva mai mici, băieţii speră să prindă şi ei un “bilet” la marele eveniment sportiv din vara acestui an, din capitala Japoniei (24 iulie – 9 august).

Check Also

Pistolarii pregătesc prima etapă a anului. Luca Joldea are Europene, în luna martie!

Secţia de tir a fost cea mai prolifică la CSM Arad în 2021, cu cinci …