Home / Tir / Marius Cenădan: „Visez să mă calific în finala olimpică!”

Marius Cenădan: „Visez să mă calific în finala olimpică!”

Arădeanul Marius Cenădan, în vârstă de 24 de ani, este multiplu campion naţional de tir în proba de pistol viteză, iar recentele rezultate, printre care şi două recorduri naţionale, îi dă dreptul să spere la calificarea pentru Jocurile Olimpice din 2012.

– Marius, de când faci tir şi ce te-a determinat să te apuci de acest sport?
– Tir fac cam de la vârsta de 10 ani. Am început să vin la poligon datorită fratelui meu, care a practicat acest sport. În tir cam aşa e tradiţia, moştenim pasiunea din familie sau de la rude sau prieteni apropiaţi. Mi-a plăcut de la început tirul şi am continuat să îl practic cu plăcere. Antrenorii mei sunt Monica Toth, la CSM Arad, respectiv Virgil Atanasiu şi Ioan Săcăleanu, la lotul naţional.
– Mulţi se apucă de sport, vin câţiva ani şi apoi renunţă din diverse motive. De ce ai continuat să practici tirul?
– Munca în echipă, faptul că mi-am făcut mulţi prieteni aici. Nu cred că e un motiv anume pentru care am continuat să practic tirul, poate doar faptul că mi-a plăcut să muncesc şi să am convingerea că pot face sport de performanţă. Din tir nu se poate trăi, este foarte greu să te descurci din punct de vedere financiar.
– Dacă ar fi să faci un top 3 al celor mai importante rezultate ale tale, care ar fi acesta?
– În 2003 am devenit vicecampion european de juniori, de asemenea sunt multiplu campion naţional de seniori. Un alt rezultat bun este locul şase obţinut la Campionatul Mondial de juniori. Îmi doresc foarte mult să particip la Jocurile Olimpice şi visez să mă calific în finala olimpică.
– Ştiu că îţi doreşti foarte mult să te califici la Jocurile Olimpice de peste doi ani. Ce şanse sunt să te vedem la Londra?
– Dacă ar fi să ne luăm după rezultate, sunt şanse bune să mă calific la Jocurile Olimpice. Am la dispoziţie doi ani pentru a obţine, la Campionatele Mondiale sau Europene, un loc cotă. Va depinde foarte mult forma de moment în care o să mă aflu la ora acestor competiţii.

– Mă gândesc că preferi o calificare rapidă, pentru a avea la dispoziţie timp pentru pregătire.
– Sigur, este foarte bine să obţii locul cotă cât mai rapid, pentru că în acest fel intri în programul de pregătire olimpic, sprijinul fiind mult mai mare din partea COSR-ului. Chiar dacă obţii locul cotă, asta nu înseamnă că te-ai calificat sigur, trebuie să ai rezultate foarte bune şi în continuare, pentru că eşti monitorizat non-stop.
– Să revenim puţin la rezultatele foarte bune obţinute recent la etapele Campionatelor Naţionale. Povesteşte-ne puţin despre cele două recorduri naţionale.
– Primul record este la total, probă clasică + finală, stabilit la 781,4 puncte. Recordul anterior îmi aparţinea tot mie, 777,9 puncte. Al doilea l-am egalat, e la proba clasică, 584 de puncte, recordul anterior fiind al lui Iulian Raicea.
– Inevitabil, trebuie să te întreb şi de partea financiară, atât de importantă în sportul de performanţă. Cum te descurci din acest punct de vedere?
– La competiţii sunt sprijinit financiar de cele două cluburi, pentru că am dublă legitimare CSM Arad – Politehnica Iaşi şi, în limita posibilităţilor, de federaţie. În tir sunt foarte puţini sponsori, este un sport extrem de puţin mediatizat, ne descurcăm cum putem. Cred că în România ar trebui reglementat prin lege statutul sportivului, care este plătit după cum vrea fiecare.
– Câte ore îţi petreci săptămânal în poligon şi cât de greu e să practici acest sport?
– În medie mă pregătesc cam cinci ore pe zi, dar în preajma concursurilor antrenamentele sunt mult mai intense şi lungi. Nu este foarte greu să practici tirul, dar trebuie să îţi placă. Ai nevoie de multă răbdare, concentrare şi în cazul probei mele, de viteză de reacţie. Nu cred că te naşti cu aceste calităţi, pentru că a face performanţă înseamnă să munceşti foarte mult, să fii foarte ambiţios şi să faci sacrificii.
Eşti mulţumit de baza de pregătire de la Arad?
– Poligonul Sorin Babii este cel mai bun din ţară. Mai este şi poligonul de la Bucureşti, dar cel din Arad este mult mai modern, construit după standarde internaţionale. Dovadă că aici au avut loc multe competiţii importante la nivel naţional, iar loturile naţionale se pot pregăti fără probleme aici. Avem tot ce ne trebuie pentru a ne pregăti, sunt foarte mulţumit de baza de pregătire.

Check Also

Talerista Briana Vărcuş este campioană naţională de junioare I! (FOTO)

Talerista Briana Vărcuş îşi continuă prestaţiile foarte bune din acest an, ea ţintind titlul naţional …