Home / Atletism / Reacţiile COSR ŞI MTS, după amânarea Jocurilor Olimpice

Reacţiile COSR ŞI MTS, după amânarea Jocurilor Olimpice

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, a declarat, pentru AGERPRES, că se aştepta la anunţul privind amânarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo, fiind o chestiune de ore având în vedere situaţia globală legată de pandemia de COVID-19.

„Era ceea ce ne aşteptam, practic era o chestiune de zile, de ore până să se anunţe această decizie. E bine că a venit în momentul acesta, pentru a nu mai da loc la interpretări şi pentru a da posibilitatea sportivilor şi celor care îi conduc pentru a-şi reevalua planurile de pregătire, strategia. Noi am avut o primă şedinţă a Comisiei Tehnice olimpice pentru sportul de performanţă, au făcut câteva recomandări pe care le vom trimite federaţiilor sportive naţionale, urmând a începe acest dialog vizavi de decizia de amânare a Jocurilor Olimpice”, a declarat Covaliu pentru AGERPRES. Oficialul COSR a precizat că federaţiile sportive vor trebui în perioada următoare să-şi reanalizeze obiectivele propuse pentru Jocurile Olimpice.

„Dintre recomandări, în primul rând este vorba de pregătirea sportivilor, a celor calificaţi şi a celor în curs de calificare. Avem nevoie de o regândire a strategiei până anul viitor. Trebuie ştim dacă fiecare federaţie îşi menţine obiectivul, dacă îşi reevaluează acest obiectiv şi fiecare federaţie ce obiectiv are în perioada următoare, pe termen scurt şi după aceea să vedem un plan pe termen lung. Trebuie să respectăm aceste cerinţe, pentru că, după cum vedeţi, numărul de cazuri creşte în România şi eu cred că avem datoria fiecare dintre noi să fim disciplinaţi, că respectăm aceste măsuri, atât pentru noi, cât şi pentru cei din jurul nostru”, a mai spus Covaliu.

Ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, a declarat că amânarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo pentru anul 2021 era de aşteptat având în vedere pandemia de coronavirus şi a precizat că sănătatea sportivilor trebuie pusă înainte de toate. „Amânarea Jocurilor Olimpice, la fel ca în cazul EURO 2020, era de aşteptat dată fiind evoluţia destul de gravă a crizei coronavirusului. Este o măsură care a fost cerută în primul rând de sportivi, dar şi de foarte multe ţări, dintre cele mai puternice care participă la JO – Statele Unite, Marea Britanie sau Canada. Toată lumea a înţeles că înainte de toate trebuie pusă sănătatea sportivilor, a staff-urilor, dar şi a spectatorilor”, a spus el.

Ministrul a subliniat faptul că Centrele Sportive Naţionale vor rămâne închise pentru că nimeni nu îşi poate asuma siguranţa sportivilor. „Ni se confirmă ca deciziile luate de România deja de câteva săptămâni, de a suspenda activitatea, atât la nivel de competiţii, dar şi la nivelul pregătirii centralizate a loturilor naţionale, au fost întemeiate şi binevenite. Nu vrem să vedem sportivi bolnavi, preferăm să îi avem sănătoşi pentru performanţe viitoare. Noi suntem cu toate Centrele Sportive Naţionale închise încă de la finalul săptămânii trecute şi aşa vom rămâne. Măcar acum ar fi bine ca cei care au tot criticat şi pus presiune asupra autorităţilor pentru a continua activitatea sportivă să se oprească şi să înţeleagă că ar fi făcut foarte mult rău propriilor colegi şi sportivi prin ceea ce solicitau pentru că în acest moment nimeni nu-şi poate asuma sănătatea şi siguranţa sportivilor”, a menţionat Ionuţ Stroe.
„Aş vrea să le mulţumesc şi sportivilor şi antrenorilor care mi-au transmis direct sugestiile lor în această perioadă şi să îi felicit că au ales să gestioneze responsabil această situaţie de criză şi să pună în momentele acestea dificile sănătatea lor mai presus de orice rezultat sau medalie. Trăim vremuri care ne pun pe toţi la încercare, la nivel psihic, moral, dar şi ca societate. E timpul să acţionăm solidar, în echipă, iar oamenii din lumea sportului înţeleg jocul de echipă cel mai bine”, a adăugat ministrul Tineretului şi Sportului.

AGERPRES

Check Also

Judoka CSM-ului speră la un cantonament pe munte

Pe data de 28 iulie va avea loc, la Bucureşti, Adunarea Generală a Federaţiei Române …