Home / Featured / Tirul românesc, pe mâini bune! „Puşa” Mihalache are un vis pentru Tokyo
?????????????????????????????????????????????????????????

Tirul românesc, pe mâini bune! „Puşa” Mihalache are un vis pentru Tokyo

Federaţia România de Tir Sportiv, condusă din luna august a anului trecut de arădeanca Lucia Mihalache, dă până acum o sportivă pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo. Este vorba despre dinamovista Laura Coman, campioană europeană doi ani la rând în proba de puşcă aer comprimat 10 metri, în 2019 (Osijek, Croaţia) şi în februarie 2020 (Wroclaw, Polonia) dar şi medaliată cu aur acum doi ani, la etapa de Cupă Mondială de la Guadalajara (Mexic), când stabilea un nou record european! Tot în 2018, Coman câştiga titlul pe echipe la Campionatele Europene de la Gyor, alături de Roxana Sidi şi Eliza Molnar. Locul cotă pentru Jocurile Olimpice amânate pentru vara anului viitor a fost ţintit în 2019, la Cupa Mondială de la Munchen. În acelaşi an cucerea aurul la individual, în cadrul Jocurilor Europene de la Minsk, unde a fost purtătorul de drapel al României. O sportivă de top mondial, îndreptăţită să viseze de pe acum la medalia olimpică!

„Încă doi calificaţi ar fi un vis împlinit!”

Preşedintele Federaţiei, arădeanca „Puşa” Mihalache, are planuri şi mai mari pentru Tokyo: „Mai sunt încă trei sportivi cu şanse de calificare la Jocurile Olimpice de anul viitor. Este vorba despre fostul campion olimpic, Alin Moldoveanu şi Roxana Sidi, ambii în proba de puşcă şi Roxana Miklos, la tir-talere. Nu ştim exact când vor urma competiţiile majore, dar probabil că în acest an nu se vor mai putea organiza foarte multe. Federaţia Română de Tir este în grafic, pentru că avem deja o sportivă calificată, dar ne-am mai dori încă doi, ar fi un vis frumos împlinit!”

Doi pistolari arădeni de perspectivă

Aradul a propus de-a lungul timpului nume importante pentru tirul românesc, iar printre ele se numără chiar cel al fostei mari taleriste Lucia Mihalache, şi ea cu două prezenţe la Jocurile Olimpice, Beijing 2008 şi Londra 2012. Clubul pe care îl conduce din martie 2016, CS Municipal Arad, propune acum pistolari de mare perspectivă, Luca Joldea şi Daria Haristiade: „Ambii sunt încă tineri dar extrem de talentaţi, Luca trage foarte bine pentru vârsta lui. Dacă privim spre viitor, cu toate că mai e mult până atunci, putem spune că au perspectivă pentru următoarea ediţie a Jocurilor Olimpice, din 2024.”  

„O perioadă grea pentru sportivi”

Preşedintele Federaţiei de Tir vorbeşte şi despre perioada grea prin care trecem cu toţii, aceea de izolare şi distanţare socială, ca urmare a pandemiei mondiale de coronavirus: „Este o perioadă grea şi dură, în special pentru sportivii care fac performanţă. Ei sunt obişnuiţi să fie tot timpul activi, în mişcare, iar acum sunt nevoiţi să îşi modifice stilul de viaţă. Mai mult, cei cu obiective foarte importante sau cei calificaţi la Jocurile Olimpice, trebuie să îşi regândească planul de pregătire. Este complicat, dar ne dorim să trecem cu bine, sănătoşi şi peste acest episod”, conchide Lucia Mihalache.

Check Also

Atletul Mihai Motorca a obţinut baremul pentru Europeanul cadeţilor, record personal pentru Andrei Severin!

Atletul Mihai Motorca, legitimat la CSŞ Gloria Arad şi CSM Arad, a reușit astăzi în …